ПОПЕРЕДНІЙ ЗАПИС ЗА ТЕЛЕФОНАМИ
(068) 840-30-30, (063) 840-30-30, (0432) 64-49-59

Що "ближче" Вашому серцю: сало чи цукерка?

Що

Щоб відповісти на це запитання потрібна маленька передісторія. Впевнена, вам відоме слово холестерин і, можливо, ви навіть чули, що він буває «хорошим» та «поганим». Холестерин являє собою складну хімічну сполуку, яка бере участь в численних реакціях організму. «Хороший» холестерин будує оболонки наших клітин, гормони, деякі вітаміни та інші корисні речовини. Але окремі його фракції небезпечні, тому що закупорюють наші судини, звужують їх просвіт і, з часом, повністю його перекривають. Так стаються інфаркти та інсульти.

Десятиліттями лікарі та науковці ведуть боротьбу з шкідливими фракціями холестерину. Проведено сотні досліджень, розроблені ліки, але основним та найбільш ефективним методом є корекція способу життя і, зокрема, правильні дієтичні рекомендації.

Вважається, що основною небезпекою для серця та судин є жирна їжа. Жирні сорти м’яса, сало, олія, масло, сметана, вершки, смажені продукти- визнані основними ворогами здорового серця. А виключити їх з раціону – це перша і вже традиційна відповідь на запитання як зменшити холестерин.

Однак останні кілька років все частіше з’являються повідомлення про те, що більшу загрозу для організму несуть цукровмісні продукти. Булочки, тістечка, цукерки, кондитерські вироби впливають на холестериновий обмін в рази гірше. Надлишок вуглеводів перетворюється в злоякісний жир. Також це сприяє супутнім метаболічним порушенням, наприклад, інсулінорезистентності. Крім того, існують дані, що пов’язують вживання легкозасвоюваних вуглеводів з підвищеним ризиком виникнення онкологічних захворювань. Тому є над чим задуматися.

Звісно, це не означає, що потрібно виключити з раціону всі солодощі. Але спробуйте відмовитися від зайвої цукерки чи ложки цукру до чаю.

Дяченко Н.С.



Статті по темі: